Дарія Яківна Цвек — українська кулінарка. Авторка низки популярних книг з рецептами, серед яких «Солодке печиво» та інші.
Батько, Яків Маркевич, працював у Варшаві інспектором Міністерства скарбу; часто брав доньку зі собою на великосвітські прийоми. З дитинства знала, що важливо мати гарне виховання, досконало знати, як готувати та подавати страви; куховарства вчили мама, бабуся.
Після закінчення гімназії Дарія Маркевич вступила до педагогічного семінару Українського педагогічного товариства (1923–1927, «Рідної Школи») у Коломиї. Товаришувала з Іриною Вільде, яка і порадила їй занотовувати рецепти та згодом видати книжку. У часи навчання грала на флейті в оркестрі Коломийського педагогічного семінару. Спершу, на прохання батька, грала на скрипці. Будучи студенткою, прийшла у симфонічний оркестр, виявилося, що там потрібна флейтистка.
Улюблений предмет — біологія. Оскільки педагогічний семінар давав право вчителювати, то Дарія Маркевич у скорому часі працювала вчителькою біології в одній зі шкіл під Львовом.
З майбутнім чоловіком, молодим викладачем української гімназії «Рідної Школи» — Левом Цвєком, познайомилася на вечорницях Львівської політехніки.
Разом із чоловіком переїхала з-під Львова на Тернопільщину, вчителювала в містечку Чорткові, селі Солоному, а потім родина оселилася у Станіславові (нині — Івано-Франківськ). Мешкала на вулиці Голуба.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Ектор Хіменес-Браво

Змагаємося й виховуємося в конкурсах

Смачний сендвіч